Warme trui en sneeuw

      Reacties uitgeschakeld voor Warme trui en sneeuw

Esther van den Bor

Sneeuw
Sneeuw is net een warme trui voor de natuur. Het beschut tegen de scherpe vrieskou en vooral de snijdende wind. Met daarna een hernieuwde start voor nieuw leven.
Vreemd dat wij niet méér kijken naar welke oplossingen de natuur ons kan bieden. Afgelopen week heb ik, eindelijk, het boek Blauwe economie van Günter Pauli gelezen. Daarin staan veel voorbeelden van oplossingen voor energievraagstukken, opheffen van waterverontreiniging, voorkomen van bacteriële aantasting, gebruik van materialen zoals dieren en planten die produceren om te overleven. Ik vraag me af waarom die kennis zo weinig wordt toegepast. Lees dit boek en dan besef je dat er zoveel meer kansen liggen om onze wereld beter te maken. Nu! Om onze roofbouw van de aarde om te zetten in herstel. Met een groot positief effect op werkgelegenheid, gezondheid en welzijn. Wel is een andere kijk nodig op onze manier van denken en bedrijfsvoeren. Ons lineaire denken en het belang van korte termijn financiële winst maken belemmert ons om de innovaties op te pakken en toe te passen. Zet de mens centraal en gebruik de materialen in je directe omgeving voor een aanpak die op meerdere fronten echt verbetering tot stand brengt.

Warme truien dag
Ook ons gedrag moet veranderen. Jaarlijks organiseert een aantal organisatie een Warme Truien dag. Dit jaar viel die op 5 februari. Een poging om mensen stil te laten staan bij de hoeveelheid warmte die je niet hoeft te gebruiken wanneer je jezelf gewoon warm aankleedt. Ook nu er sneeuw ligt, zie je bij het passeren van een woning nog wel dat daarbinnen mensen lopen met alleen een T-shirt aan. Dat is misbruiken van energie. De alternatieven voor verwarmen van een woning of kantoor kunnen natuurlijk via de techniek worden gerealiseerd. Maar besparen van het gebruik van energie is de goedkoopste, snelste en gemakkelijkste weg. Isoleren van de woning en zelf gewoon een trui aan doen.
Wil je meer weten wat de gemeente van plan is met aardgas en verwarming? Onderzoek wat ze doen. Het is jouw toekomst, denk mee en laat je stem horen.