Omdenken tot begrip, hoop en kansen

      Reacties uitgeschakeld voor Omdenken tot begrip, hoop en kansen

Esther van den Bor

Zetten we de juiste stappen?

Verandering als gevolg van de opwarming van de aarde, de klimaatcrisis, komt er aan, of we dat willen of niet! Op social media kwam ik het youtube filmpje tegen van Greta Thunberg. Zij sprak op de klimaattop in Katowice en sprak wetenswaardige woorden. Toen 15 jaar oud en zo wijs. “Wij doen het wel zonder jullie, wanneer jullie op de rem staan en alleen politiek correcte keuzes willen maken”.

Bob Dylan zong het ook al in zijn song ‘The times they are a changin’: Your sons and your daughters Are beyond your command Your old road is Rapidly agin’. Please get out of the new one If you can’t lend your hand For the times they are a-changin’.  

En wat nu? Regeerders van een land hebben de opdracht de inwoners te beschermen tegen gevaren. De risico’s waar we mee te maken hebben zijn duidelijk. Niet tot achter de komma te berekenen, maar zeker genoeg om te weten dat we in actie moeten komen. De fossiele brandstoffen moeten in de grond blijven. Nieuw denken is noodzakelijk. Niet politiek correct rekening houden met alle meningen van kiezers, maar doortastend. Het is immers crisis. Chad Frischmann laat met zijn berekeningen zien dat de oplossingen al beschikbaar zijn.

Nog een aantal oplossingen is al in ontwikkeling. De energieopgave is maar een klein deel van het probleem. De grootste bijdragen liggen op het terrein van het gebruik van bodem en voedsel. Het gaat daarbij vooral om keuzes maken zodat we de terugweg naar het evenwicht in CO2 gebruik versnellen. Alle maatregelen zijn heel goed uit te voeren – met een win-win-win-win situatie die kansen biedt voor alle inwoners. En geld bespaart. Laat u inspireren, ga omdenken en herken de kansen.