Positieve zaken

      Reacties uitgeschakeld voor Positieve zaken

Esther van den Bor

Tempo van leven
Ons leven gaat steeds sneller. Alles moet nú en groots en snel. We spreken over fast food en fast fashion. Geen tijd om met aandacht te genieten van het kiezen van een menu, de bezigheid van het koken of het gezamenlijk eten. Geen waarde hechten aan een kledingstuk dat mooi is of lekker draagt. De jacht van de vooruitgang ofwel de dwang van voort-gaan heeft ons in de greep.
Naar mijn idee kan ‘de wereld dat niet aan’. Steeds nieuwe producten maken kost te veel aan energie en grondstoffen. We moeten zuinig zijn met deze basiselementen. Maar ook onze geest kan dat niet aan. Steeds in de stand ‘actie’ staan is niet gezond. Burn out en ‘onrust’ komen steeds vaker voor en dat komt onder andere door onze snelle manier van leven.

Terug naar een houdbare manier van leven
In een duurzame samenleving zullen we langzamer moeten leven. Een omwenteling in ons denken is noodzakelijk. Die andere manier wordt al op veel plaatsen gepropageerd. Er is een slow fashion beweging. Slow Food Nederland maakt deel uit van de in 1989 gestarte wereldwijde beweging van Slow Food. Genieten van rust en heerlijke ambachtelijke producten. Niet alleen als een individuele keuze, maar ook steden en dorpen kunnen kiezen voor een andere stijl van leven als Slow City.
Psychologen stellen dat nietsdoen bijzonder gezond is en leidt tot veel creativiteit. Zie bijvoorbeeld Fullcharge – genieten-nietsdoen  en Psyblog – een-ode-aan-het-nietsdoen. Probeer het zelf.
Afgelopen weekend was er, aansluitend op de Nacht van de Nacht, de Dag van de Stilte. Want stilte is van levensbelang. Rem je eigen leeftempo af en wordt mens.

Stilte is universeel.
Zij is van niemand en van ons allemaal.
Zij verbindt mensen met elkaar,
ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.