Eerlijke smaak en biodiversiteit

      Reacties uitgeschakeld voor Eerlijke smaak en biodiversiteit

Zaterdag 11 mei was de aftrap voor samenwerking Slow Food Groene Hart en Hortus Populus. In de Romeinse tuin zijn na een inleiding van Carla Glorie van Slow Food Groene  Hart door vrijwilligers de Stiense bonen en Soldaten boontjes gelegd. Gewassen die vroeger heel bekend waren in Nederland maar nu verloren dreigen te gaan.

De doelstellingen van Slow Food Nederland en van de Hortus Populus komen sterk overeen: Gezonde, smaakvolle groenten, geteeld met respect voor de natuur en voor een eerlijke prijs geproduceerd en gekocht. Waarbij ook aandacht is voor biodiversiteit.

Juist op het punt van biodiversiteit ontdekte we dat we elkaar kunnen versterken. De Ark van de Smaak is een project binnen Slow Food met als doel om de biodiversiteit te behouden en te herstellen. De diversiteit in gewassen neemt in hoog tempo af, wat een risico is voor de toekomst van ons voedselsysteem. Als bepaalde rassen verdwijnen, krijgen we deze niet zomaar meer terug. Een grote biodiversiteit maakt ons voedselsysteem flexibel en toekomstbestendig.

Samen zijn we op zoek gegaan naar gewassen uit de Ark van de Smaak, die geteeld zouden kunnen worden in de Hortus Populus. Bijzondere gewassen met ieder zijn eigen verhaal. Zo zijn we uitgekomen op gagel, Champagne rode rabarber, eeuwig moes, Leidsche hangers, Sint-Jans ui, Stiense bonen en Soldaten boontjes.  Alleen de namen spreken al tot de verbeelding.

In de tuin staan informatiebordjes bij de gewassen uit de Ark van de Smaak. Wij hopen dat door deze gewassen te telen, het verhaal erover te vertellen, ze samen te oogsten en te eten. De “bijna vergeten” gewassen weer worden herontdekt.

Meer informatie:

www.slowfood.nl
groenehart@slowfood.nl
Carla Glorie 06-46490187

www.hortuspopulus.nl
info@hortuspopulus.nl
Esther van den Bor