Anders doen na de vakantie

      Reacties uitgeschakeld voor Anders doen na de vakantie

Esther van den Bor

Vakantietijd
Alles lijkt wel stil te staan gedurende de lange vakantieperiode waarin ons land zich gedurende de zomermaanden dompelt. Je mag jezelf verwennen met een verdiende reis naar ergens, weg van het gewone. Met kinderen wordt er minder nauw gelet op het aantal ijsjes of uitjes en laat naar bed. Voor het barbecueën is ruim reclame gemaakt. Voor de meesten is er ook tijd om rond te kijken, te lezen en na te denken. Gaan we verder zoals we tot nu toe deden? Kan het anders, beter?

Maak gebruik van de pauze en het opnieuw starten
Val niet zo maar terug in oude patronen. Het klimaatakkoord daagt ons allemaal uit om juist te veranderen. Er staan grote aanpassing op stapel voor ons denken en vooral voor ons gedrag.
Duik eens in de tekst van het klimaatakkoord en probeer een beeld te vormen van de uitdaging die ons te wachten staat in de komende jaren. In uw leven en dat van uw kinderen. Toelichtingen op het akkoord zijn overal te vinden en iedereen beoordeelt vanuit zijn eigen gezichtspunt. Ik heb er drie voor u klaar staan: Natuur& Milieu, het bedrijfsleven en LTO.

Alle stellen dat er veel moet gebeuren en dat er mogelijkheden zijn om temperatuurstijging binnen acceptabele grenzen te houden. Urgenda en ruim 700 andere organisaties boden een 40 punten plan aan de regering, waarin wordt aangetoond dat 25% CO2 reductie mogelijk is voor eind 2020.

Maar let wel! Dit zijn geen processen en maatregelen die over u worden uitgestort, waarop u met de armen over elkaar kunt blijven wachten. Niet de regering of de grote bedrijven moeten maatregelen nemen. Het veranderingsproces begint vandaag, voor ons allemaal, ook voor mij.
En het moet samen, op korte termijn en ingrijpend anders.
Ik roep u op om mee te denken en vooral mee te doen. Er ligt een breed palet van tips klaar voor veranderingen die u vandaag al kunt doen, kleine stappen met groot effect. De tips van Milieu Centraal vind ik zelf prima en onafhankelijk.

Om u te helpen zijn er bij verschillende gemeenten potjes geld om de grote uitgaven aan uw woning gemakkelijker te maken. Vraag vooral bij uw eigen gemeente naar de mogelijkheden. Op 2 september opent de rijksoverheid een regeling voor isolatie aan woningen van particulieren en VvE’s. Iedereen moet immers mee kunnen doen.