Angst en actie

      Reacties uitgeschakeld voor Angst en actie

Esther van den Bor

Onderzoek naar klimaatangst bij jongeren
Een wereldwijde studie heeft recent uitgewezen dat jonge mensen ‘diep psychisch lijden’ als gevolg van klimaatverandering en het niet reageren van de overheid op de crisis. Ongeveer 45% van de 10.000 jongeren die in 10 landen werden ondervraagd voor de studie zei dat angst en verdriet over de klimaatcrisis hun dagelijks leven en hun vermogen om te functioneren beïnvloedden. Driekwart van de jongeren (16 tot 25 jaar oud) vond de ’toekomst beangstigend’ terwijl 64% van de jongeren zei dat regeringen niet genoeg deden om een ​​klimaatcrisis te voorkomen. Bijna twee derde van de jongeren voelde zich verraden door regeringen en 61% zei dat regeringen hen, de planeet of toekomstige generaties niet beschermden.

En terecht
Een ander artikel dat ik las laat zien dat die angst niet onterecht is. Een artikel van Jelmer Mommers in de Correspondent zet alle extreme weersincidenten van deze zomer op een rij. 86 Incidenten met veel schade en dodelijke slachtoffers in de periode van 5 juni tot en met 31 augustus van dit jaar. Door ze bij elkaar te zetten wordt een patroon zichtbaar: weersextremen nemen toe!
•      Omdat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, zijn er minder koude extremen en meer warmte extremen. Hittegolven komen vaker voor en zijn warmer.
•      Op een warmere aarde circuleert er meer water door de atmosfeer, plensbuien komen vaker voor en zijn natter.
•      Tegelijkertijd leidt de toegenomen verdamping ook tot verergering van droge periodes. Daarnaast duurt het ‘brandseizoen’ langer.

Angst en Actie
Al eerder schreef ik over de Amerikaanse klimaatpsycholoog Renee Lertzman. In 2016 was ze in Nederland en bracht een in wezen hoopvolle boodschap, verwoord in het interview met Wendy Koops. Wanneer je de angst en de emoties over ‘klimaat en jouw schuld eraan en de omvang van onzekerheid en verwarring’ erkent en met de mensen in open gesprek gaat kun je ze heel goed overhalen om in actie te komen.  “Het is een enorme kans voor ons als mensheid,” zegt Renee Lertzman. “Om ons van onze beste kant te laten zien en creatief en verbeeldingsrijk te zijn. De vraag aan een ieder zou dus kunnen zijn  ‘wat wil jij eigenlijk?’ Laat de mogelijkheden van oplossingen zien en ga er vanuit dat iemand zelf het juiste wíl doen en vertrouw erop dat hij of zij de goede keuze zal maken. Doen jullie allemaal mee? Praat over je zorgen en deel de positieve kansen en ontwikkelingen met elkaar!