Gezond blijven? Wandelen in het Groene Hart!

      Reacties uitgeschakeld voor Gezond blijven? Wandelen in het Groene Hart!

Deze week was ik bij het afscheid van professor Joris Slaets, directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Bij de Academy staat de vraag centraal:  hoe hou je de kwaliteit van je leven op hoog niveau? Geen zorgplan maar een leefplezierplan.

David van Bodegom, auteur van ‘Het geheim van de schildpad’, was één van sprekers. Zijn boodschap is eenvoudig: let op wat je eet en blijf in beweging. Eén van z’n lessen is dat wandelen en fietsen gezonder is dan intensief sporten. ‘We zijn gemaakt om te scharrelen’ vat het aardig samen. Vervolgens had nog een vijftal sprekers ongeveer dezelfde boodschap.

Meer redenen om te gaan genieten van de herfst in het Groene Hart heb je niet nodig. Goed aangekleed genieten van dit kleurrijke seizoen, af en toe even doormodderen, afwisselend in de zon en in de regen; het draagt allemaal bij aan je gezondheid, aan de kwaliteit van het leven.

Voor deze Groene Flits was ik begonnen aan een verhaaltje over stikstof onder de titel “Hoe maak je een crisis?!”. Al schrijvend bedacht ik me dat mijn frustraties niet per sé de uwe zouden moeten zijn. En dat mijn leefplezier meer gediend zou zijn met een wandeling dan met schrijven over de buitengewoon onhandige manier waarmee de stikstofperikelen worden aangepakt.
Na een wandeling over de Kippenkade bij de Reeuwijkse plassen (kan ik iedereen aanraden) kwam dit stukje uit de pen. Via www.groenehart.nl vindt u veel meer van die prachtige routes.

Chris Kalden