Klimaatverandering

      Reacties uitgeschakeld voor Klimaatverandering

Esther van den Bor

Nog twijfels?
Het jaar 2019 was het op een na warmste jaar dat gemeten is. Alleen 2016 was nog een fractie warmer. Deze officiële bekendmaking van de Wereld Meteorologische Organisatie wordt aangevuld met de krantenkoppen en herinneringen aan andere extreme (weer)situaties.
Geen twijfel meer mogelijk, zou ik zeggen. We staan nu op PLUS 1,1 graad Celsius boven de ijkwaarde van halverwege de negentiende eeuw. Berekeningen laten zien dat we afstevenen op PLUS 3,2 graden. Een situatie die de huidige droogte, watertekorten, bosbranden, verschuiving van temperatuurzones nog meer extreem doet worden waardoor het leven op veel plaatsen zeer onaangenaam wordt. Maar wat gaan we doen?

Nu beginnen met kleine stapjes !
Maak eens de berekening van je eigen voetafdruk. Het is heel moeilijk om in Nederland te leven met het gebruik van maar 1 wereldbol! Toch moeten we daar naar toe. Kom daarom vooral zelf in beweging. Maak er een vrolijke uitdaging van. Starten is waarschijnlijk niet moeilijker dan meedoen met Dry January of IK Pas (geen alcohol drinken in januari).

Wat kun je doen?

  • Eet deze week nog maar drie keer vlees of vis. Verdiep je in andere eetgewoonten.
  • Koop deze maand geen nieuwe kleren of andere spullen, kijk eens bij een tweedehands winkel als je al wat nodig hebt.
  • Doe je was bij 30 graden.
  • Ga op de fiets naar werk of boodschappen doen.
  • Kijk eens naar je energieverbruik en reken uit wat het je kost, per jaar.

Het 40 puntenplan van Urgenda draagt ook bij aan het terugdringen van CO2 uitstoot, alleen veel van die maatregelen liggen bij de overheid. Maar doe eens de moeite om te zien wat effectief is en kies voor jezelf een paar maatregelen uit om zelf mee te starten! Veel plezier en hartelijk dank alvast! In de hoop dat we een bewust en actief 2020 in gaan.