Maak een oase

      Reacties uitgeschakeld voor Maak een oase

Esther van den Bor

Wat zet mensen in beweging?
Hoop! Begin te werken aan dat stukje ‘Toekomst’ waarvan jij vindt dat het er zo moet uit zien. Waar jij zelf iets aan kan bijdragen. Niet omdat het moet, maar omdat je het zelf niet anders zou willen.

Er wordt veel gesomberd over het klimaat, de verharding van de maatschappij, de ik-mentaliteit, welvaartsziekten, eenzaamheid. Dat is wel terecht, maar het biedt geen oplossing. Er wordt ook veel geklaagd over en gewezen naar de overheden en naar elkaar/de ander. Nu overheden dichtbij, landelijk en wereldwijd een potje maken van herstel, rechtvaardigheid, vernieuwing, kun je maar beter zelf aan de slag gaan. Want wanneer mensen geraakt worden door een idee en merken dat er positieve resultaten zichtbaar worden, kunnen ze samen letterlijk bergen verzetten.

Simpel, effectief
Begin gewoon. Er zijn zoveel mogelijkheden om een sprankje hoop te brengen, om de ontwikkeling een positieve draai te geven. Begin lekker klein, doe waar je zelf goed in bent en blij van wordt. Geef sportlessen aan kinderen die te weinig spelen, maak samen een maaltijd klaar met mensen die eenzaam zijn, knap de straat waar je woont op met elkaar, begin een groentetuin met de buurt en deel uit, repareer de spullen voor en met elkaar. Zo ontstaat een oase van plezier, saamhorigheid, solidariteit. Daar wordt je zelf gelukkiger van en daarin neem je anderen mee.