Natuur in eigen huis en tuin

      Reacties uitgeschakeld voor Natuur in eigen huis en tuin

Esther van den Bor

Ieder kan zelf aan de slag
Afgelopen twee edities schreef ik over analyses, oorzaken en politiek rond onze afkalvende biodiversiteit. Deze keer wijs ik erop dat de natuur in uw eigen huis en tuin/balkon begint. En daar hebben we zelf greep op. Daar maken we wat moois van!

In huis komen plagen voor. Die kunnen grotendeels worden voorkomen of bestreden zonder gif. Milieu Centraal geeft een overzicht. Waarom zonder gif? Omdat uit onderzoek van de Gentse universiteit blijkt dat mierenlokdozen, muggentablets of luizenshampoos onschuldig lijken, maar het niet zijn. Jaarlijks kopen alle Belgen samen zo’n 800 ton (!) producten om insecten te bestrijden. Het onderzoek toont aan dat het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen binnenshuis de gezondheid meer kan schaden dan gedacht.
In de tuin is het verkrijgen van een ecologisch evenwicht noodzakelijk om een mooie en gezonde tuin te hebben. Dat kan alleen maar door geen gif te gebruiken, door dieren/schimmels/insecten de ruimte te geven en door inheemse planten (zonder gif geteeld) te planten. Vooral in geval van slakken plagen is dat evenwicht van nut.
Nu de vogeltelling opnieuw veel mensen in actie heeft gebracht geeft de Vogelbescherming tips over een tuin zonder gif. Een bij-vriendelijke tuin? Kijk ook daarvoor op de site van Milieu Centraal. Omdat ook het water vergiftigd wordt, is deze site met advies ook van belang.

Anders kijken naar de natuur
Laat je tuin, in ieder geval tot en met april, rommelig zijn. Dat geeft beschutting voor kleine dieren die wij nodig hebben voor ons ecologische evenwicht. Om onze rommel op te ruimen. Wen maar aan het rommelige en kijk anders naar ‘onkruid’. Suze Peters geeft les over onkruiden. Ze is nu ook voorzitter van de afdeling Velt Groene Hart die een paar weken geleden is opgericht. Een van oorsprong Belgische vereniging die ecologisch tuinieren onder de aandacht brengt en laat zien wat dat ons opbrengt. Vorig jaar was er ook al een andere beweging in het nieuws: Botanisch stoepkrijten. Mensen schreven een naam bij de plantjes op de stoep en straat. Bedoeld om anders te leren kijken en omgaan met onkruiden. Want wat is onkruid? De paardenbloem bijvoorbeeld. In andere landen een delicatesse en in ieder geval medicijn voor veel kwalen en bovendien een bron van inspiratie voor dichters.
Toch moeten we in de gaten houden dat de natuur geen paradijs is. Vele soorten planten en dieren beschermen zichzelf tegen ‘opgegeten worden’. Planten kunnen dus ook giftig zijn. Wanneer u kinderen of huisdieren heeft kunt u deze beter mijden in uw huis of tuin. Ga aan de slag en maak uw eigen natuur mooi en evenwichtig.