Nieuwjaar 2022

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaar 2022

Esther van den Bor

Tijd voor verandering
Het is lastig in te schatten wat het klimaatakkoord in Glasgow (november 2021) heeft opgeleverd. Nog lastiger wanneer je bedenkt dat zelfs de toezeggingen van Parijs in het geheel niet zijn nagekomen. Niet qua maatregelen noch zijn de beloofde financiële bijdragen aan de armere landen overgemaakt. Terwijl daar de grootste gevolgen van onze overdaad en hebzucht merkbaar zijn. Bewustwording bij ons – de gewone burger – is misschien weer even geprikkeld door alle informatie op het nieuws over noodzaak en kansen van de klimaatverandering. Bij mezelf bemerk ik scepsis en teleurstelling en daarmee sluipt de moedeloosheid binnen. Juist omdat we weten dat de huidige manier van leven onze aarde met alle leven erop alleen nog maar verder in gevaar brengt. Duurzaam leven gaat over veel meer dan alleen energie besparen en CO2 uitstoot verminderen.

Tijd om het anders te doen. Sluit je ogen en fantaseer hoe jouw ideale wereld eruit ziet over vijf jaar. Een groene omgeving waar talloze soorten planten, insecten en dieren leven. Waar de lucht en het water schoon zijn. Waar mensen gelijkwaardig met elkaar omgaan en iedereen kansen heeft om zich te ontwikkelen en volwaardig te kunnen leven. Waar ons eten echte voedingswaarde heeft. Waar er tijd is om te leven… Met elkaar maken we het werkelijkheid.

Hoop
Droom met mij mee, houd die beelden vast en kom in beweging. Het is tijd voor licht en verlichting en hoop. Een nieuw begin in een nieuw jaar, 2022. Ik heb in mijn voorgaande columns veel voorbeelden aangedragen en elementen genoemd die ieder van ons dagelijks kan toepassen om een verandering ten goede waar te maken. De wereld heeft heel veel liefde nodig. Geef die liefde ruimhartig en overvloedig. Laten we 2022 een echt goed jaar maken, een jaar van verandering naar een mooiere samenleving. Een jaar van tijd-om-echt-te-leven.