Positieve insteek

      Reacties uitgeschakeld voor Positieve insteek

Esther van den Bor

Anders denken en doen
De afgelopen week (4 t/m 12 mei) was het fairtrade week. Een tijd om stil te staan bij eerlijke handel en eerlijke prijzen. Allerlei initiatieven maken zichtbaar dat er nog veel te doen is.
De groei in het aandeel van producten met een fairtrade keurmerk is aantoonbaar, maar van een doorbraak naar vanzelfsprekendheid is nog geen sprake. Nu wordt nog vaak geredeneerd vanuit solidariteit. Positiever is het om de Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen (Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties na te streven: 17 Duurzame doelen die de wereld echt duurzamer en gelijkwaardig maken. Professor Rob van Tulder bracht in zijn toespraak op een regionale bijeenkomst naar voren dat de inspanning van de fairtrade groepen nu goed, maar niet goed genoeg is.

Verdieping en verbreding is nodig om echt anders te gaan denken en doen. Mechanismen en systemen moeten veranderen. Mensen kunnen pas echt goed met elkaar en met hun omgeving omgaan wanneer ze voldoende te eten hebben en bestaanszekerheid voelen. Voor een duurzame wereld zijn eerlijke prijzen en eerlijke/gelijkwaardige handelsrelaties een uitgangspunt. Noodzakelijk om aan producenten en consumenten de kans te geven goed voor elkaar en voor de natuur te zorgen. Internationale exclusiviteit is een manier van denken en werken die ons dichter brengt bij het realiseren van de Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen. Fairtrade is in daarbij een duidelijke toetssteen.