Het kan wel

      Reacties uitgeschakeld voor Het kan wel

Esther van den Bor

Wat gaan we anders doen?
Voor iedereen zijn de argumenten om pauze te nemen van het dagelijkse leven in deze Coronatijd anders. Sommigen zijn juist extra intensief bezig geweest. Omdat kinderen thuis waren, omdat videovergaderen vermoeiend is, omdat er naar nieuwe wegen van overleven moest worden gezocht. Anderen stonden wellicht min of meer gedwongen stil, omdat er geen werk mogelijk was, of omdat bezoeken en uitjes verboden waren. In de komende (vakantie)tijd is rust vinden nodig, maar ook evalueren en herijken is mogelijk.
Grote weeffouten in onze maatschappij zijn immers in deze Coronaperiode zichtbaar geworden. Bijvoorbeeld de beloning van arbeid, die klopt niet en is te weinig gericht op het waarderen van echt handwerk met compassie. De band met de natuur is verstoord en ons voedselsysteem is te veel wereldwijd en ondoorzichtig geworden. Al eerder was duidelijk dat het niet houdbaar is om zoveel spullen te kopen die voor vrijwel geen geld de wereld rond worden gesleept.

Waar vind ik nieuwe ideeën?
Gebruik de komende tijd om je eigen keuzes bij te stellen. Je eigen waarden te koppelen aan de houdbaarheid van deze aarde. Probeer eens uit waar en hoe je zelf een bijdrage kunt leveren zodat ‘we’ er alles aan doen om te voorkomen dat bij het teruggaan naar ‘normaal’ deze weeffouten níet terugkomen.
Door je eigen keuzes kun je als individu kun je bijdragen aan een betere wereld. De oproep ‘Koop lokaal’ (en liefst fairtrade) helpt richting geven in je koopgedrag. Veel ondernemers stellen ook dat ze willen ‘ondernemen met meerwaarde voor de maatschappij’. Zij hebben stappen genomen om duurzame producten te produceren, om hun werknemers te koesteren en om de buurt te ondersteunen.
Ik zelf haal veel inspiratie uit de onderstaande websites/organisaties. Het is wellicht een kleine greep uit vele bronnen van inspiratie. Ze laten mij zien dat anders leven wel kan. Dat de toekomst vandaag begint, bij mij.