Goede voornemens

      Reacties uitgeschakeld voor Goede voornemens

Esther van den Bor

Tijd voor bezinning
Deze periode is bij uitstek geschikt om na te denken over wat was en hoe het verder gaat. Bezinnen en herijken! Ik las een onderzoek in opdracht van Milieu Centraal, dat stelt dat een op de drie mensen duurzamer wil gaan leven. Dat kan iedereen vrij eenvoudig doen. De grootste bijdrage kun je zelf leveren door de keuzes die je in een winkel maakt, niet als consument maar als burger te doen. Met oog voor de wereld en de toekomst van onze kinderen. Ga eens op zoek naar andere leveranciers van spullen die je perse nieuw moet kopen. Verrassend wat je aan alternatieven tegenkomt wanneer je het woord ‘duurzaam’ of ‘fairtrade’ toevoegt in je zoekopdracht. Ook in de lokale winkels vind je veel meer verantwoorde producten dan je denkt, vraag ernaar! Een leuke opgave aan jezelf nu we ons realiseren dat we helemaal niet zo veel nieuws hoeven te hebben én de tijd hebben om te zoeken. Doe daarom vanaf 1 januari 2021 vooral mee aan de 52-weken-duurzaam challenge!

Inspiratie
Er zijn inmiddels veel hoopvolle initiatieven die richting geven aan burger-zijn in een duurzame wereld. Zo heeft de Jonge Klimaatbeweging een agenda opgesteld met een visie op hoe we in 2050 wonen, eten, leren, werken en reizen. Daar wordt ik blij van.

Een andere inspiratiebron kan zijn het document dat de Wageningen Universiteit heeft geschreven met de titel “Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120”.
Dit jaar hebben inmiddels wereldwijd 37 financiële instituten de Finance for Biodiversity Pledge ondertekend.

Een deel van de oplossing ligt bij onszelf. Ons eigen gedrag en onze eigen keuzes. Maar we maken ook deel uit van een groter systeem. Dat systeem heeft ons in de afgelopen jaren geleid naar de problemen waar we nu tegenaan lopen. De crises van klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en groeiende ongelijkheid.
Hoe komen we in het grotere geheel van beleid en sturing tot de keuzes die onze wereld echt beter maken? Ik vond antwoorden in een artikel van Piet Sprengers, Manager Duurzaamheidsstrategie en Beleid bij ASN Bank erg mooi. Ik deel deze hoopvolle tekst graag en hoop dat we ook in onze eigen gemeenten op deze manier samen aan het werk gaan om bezinning in werkelijkheid om te zetten.