Eerlijke mode

      Reacties uitgeschakeld voor Eerlijke mode

Esther van den Bor

Mode van de toekomst in de aandacht
Half februari schreef ik in mijn column dat in de Fairtrade week van mei Fair Fashion het thema zou zijn. Hoe anders liep een en ander. Nu is het opnieuw fairtrade week. En we zijn  creatiever geworden. In diverse gemeenten wordt toch aandacht gegeven aan eerlijke mode. In Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard is samengewerkt aan een project waarbij winkeliers worden uitgedaagd om hun milieuvriendelijke en eerlijk geproduceerde kleding in de etalage ten toon te stellen. Het blijkt dat er veel meer kleding en accessoires te koop zijn dan de consument weet en dat moet zichtbaar worden. De aandacht die de ondernemers nu krijgen helpt hen om deze ontwikkelingen actiever door te zetten. Bovendien wordt in deze actie het ‘Koop Lokaal’ weer benadrukt. Op de bijgaande poster is te zien waar de mode aan wordt getoetst.

Handvatten voor keuzes
Voor ondernemers is het prettig dat er standaarden zijn ontwikkeld. Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. Twee belangrijke sites zijn:
Project Cece maakt onderscheid tussen vijf verschillende categorieën waarin een merk duurzaam kan zijn:

Op de website FairWearFoundation is te vinden welke merken goed bezig zijn. De basis van de samenwerking tussen Fair Wear en een lid is de Code of Labor Practices (of Labour Standards). De kern van deze code wordt gevormd door acht arbeidsnormen die zijn afgeleid van de ILO-verdragen en de VN-verklaring inzake mensenrechten. Dit betekent dat de Fair Wear Code of Labour Practices gebaseerd is op internationaal erkende normen die zijn vastgesteld door middel van tripartiete onderhandelingen.
Het belangrijkste is echter dat de consument meegaat in deze ontwikkeling. Dat die vraagt waar zijn kleren gemaakt zijn en wat voor materialen gebruikt zijn. En ja, eerlijke, milieuvriendelijke kleding is duurder. Maar je hebt er dan ook veel langer plezier van!