Groene kerken

      Reacties uitgeschakeld voor Groene kerken

Esther van den Bor

Hoe kun je jezelf organiseren
Alléén werken aan een beter milieu of een duurzame wereld is heel ingewikkeld.
Veel handiger en efficiënter is het om met een groep waar je bij hoort plannen te maken. Geloof biedt aan velen een basis om te werken aan een betere wereld. Waar begin je dan? Daarom zijn in 2011 Kerk in Actie en Tear kerken begonnen aan het initiatief om kerken en geloofsgemeenschappen te helpen: Groene kerken.

Met raad en daad en een handige Toolkit om aan de slag te gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Meerdere thema’s helpen om richting te geven aan de eigen ambities. Voorbeelden van maatregelen helpen om keuzes te maken. Het enthousiasme en de resultaten van anderen helpen om nieuwe inspiratie te krijgen. De thema’s zijn:

  • Energie en klimaat.
  • Omgaan met geld.
  • Geloof en inspiratie.
  • Schepping en natuur.
  • Bewust inkopen.
  • Beleid & aanpak.

Wat maakte ik mee
Op de kaart van kerken en geloofsgemeenschappen die op de website van de Groene kerken staan, zijn veel namen genoemd. In het Groene Hart zijn maar weinig ‘stippen’. Een paar jaar geleden schreef ik zelf kerken aan in de hoop dat ze mee zouden gaan doen. De reacties waren toen erg afhoudend en slechts een enkele begint nu voorzichtig. Gelukkig sprak ik afgelopen week met het bestuur van de Alhijra moskee in Waddinxveen. Zij hebben in juni van dit jaar het bordje Groene Kerk gekregen. Een Marokkaanse geloofsgemeenschap die een energieneutrale moskee heeft, samenwerkt met andere kerken en hun buurtbewoners, die aandacht geeft aan natuur en groen. Vol trots en met overtuiging en vanzelfsprekendheid doen ze mee en geven hun bijdrage aan een mooiere samenleving. Op grond van hun geloof. In deze tijd van verharding en onverdraagzaamheid was dit een positief gesprek. Hopelijk is het geloof voor meer mensen reden om hun rentmeesterschap daadwerkelijk vorm te geven.