Esther van den Bor
Uit proportie gegroeid
Mijn vorige column ging over natuur en producten uit de natuur. De laatste zin was: “laten we ons herbezinnen! Normaal is aangeleerd en niet altijd het juiste.” In de afgelopen maanden moeten we op veel fronten onze ‘normale’ bezigheden en patronen bijstellen. Steeds wordt gesproken over ‘het nieuwe normaal’ waar we samen aan moeten wennen en dat we samen moeten doen. Ik juich dat toe maar wil dit idee in een veel breder perspectief plaatsen.
Heel veel goede maatschappelijke ontwikkelingen hebben we buiten proportie laten groeien. Comfort, gemak, luxe, plezier zijn prettig om te ervaren. Naar mijn mening zijn deze ‘wensen’ echter de laatste jaren omgezet in eisen en normale vanzelfsprekendheden. Wij zijn prinsen en prinsessen geworden die alleen het beste van het beste willen hebben en dan ook nog tegen de laagste prijs. Voor iedereen alles en op elk moment, dat is toch normaal, dat is ons recht!
Maar dat kan onze wereld niet aan. Wij Nederlanders hebben vanwege die eisen vier wereldbollen nodig aan grondstoffen en energie om ons al die luxe te veroorloven. Wij hebben wereldwijd slaven nodig om al het werk te doen voor een beloning waar zij niet menswaardig van kunnen leven.
Evenwicht
Wij moeten terug naar een herijkt ‘normaal’. Waarin wij onze plaats naast alle andere bewoners van deze aarde kennen. Zodanig dat we niet méér gebruiken dan de aarde en onze medebewoners daarop aankunnen. In evenwicht. En dat kan niet anders dan soberder zijn. Techniek kan ons helpen om comfort en gemak te hebben, maar wel op een slimme en circulaire manier. Laten we steeds even nadenken waar de kosten terecht komen. Betaalt de aarde of de natuur of ligt de prijs bij mensen die we niet zien of worden de kosten doorgeschoven naar latere generaties? Die analyse moet de basis zijn van ons nieuwe normaal. De 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) helpen bij het maken van evenwichtige afwegingen en sturen onze toekomstige beslissingen. 25 september jl. is opnieuw actie gevoerd voor deze manier van denken en doen.