Normaal

      Reacties uitgeschakeld voor Normaal

Esther van den Bor

Met de natuur mee
Met een groep mensen ben ik een groentetuin gestart om diverse aspecten van een duurzame maatschappij zichtbaar te maken. Kijk: we laten zien dat het kan! Een van de aspecten is het telen van lokaal voedsel in de volle grond. Zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstmest en gewoon met de natuur mee werken. Dat valt niet mee, het is hard werken om wekelijks een behoorlijke hoeveelheid groenten klaar te hebben staan. Muizen, mollen, eksters, luizen, hazen, slakken willen allemaal mee genieten van wat er bij hen op het bord wordt gelegd. Uiteindelijk lukt het toch aardig om evenwicht te verkrijgen en zelf voldoende over te houden. Maar dat geoogste ziet er vaak toch anders uit dan wat je in de supermarkt koopt. Natuurlijk moeten wij nog veel leren en kan de kwaliteit van onze producten daardoor hoger worden. Maar ik zie ook hoeveel groente weggegooid moet worden om aan de ‘normale’ standaard te voldoen. Wij doen dat niet, want wat is normaal dan? Laten we ons herbezinnen! Zie ook Kromkommer.

Onkruid
In onze aangeharkte tuinen en schoon gepoetste straten mag geen onkruid staan. Dat is het normaal van onze gecultiveerde smaak en de maatstaf van orde en netheid. Deze zomer waren er groepen mensen die daar tegenin gingen. Ze lieten zien dat de interpretatie ‘onkruid’ nogal cultuurbepaald is en arbitrair, zie RTL nieuws.
Wanneer je zoekt op internet naar wildplukken (het oogsten van in de natuur groeiende eetbare planten en plantendelen) krijg je vele hits. Boeken, wandelingen, kookinstructies, aanbevelingen. In veel gevallen bieden juist deze in onze tuinen en parken voorkomende onkruiden ons stoffen die goed voor onze gezondheid zijn. Gratis en gemakkelijk te vinden en goed voor ons. Dus ook hier weer: laten we ons herbezinnen! Normaal is aangeleerd en niet altijd het juiste.