Biodiversiteit urgent

      Reacties uitgeschakeld voor Biodiversiteit urgent

Esther van den Bor

Life on our planet
Deze film van David Attenborough werd afgelopen zondag getoond in het Evertshuis in Bodegraven. Een initiatief van de Klimaatburgemeester in deze gemeente, Gertrud de Roos. Zij kiest voor het komende jaar voor het thema ‘biodiversiteit’. Op een groot scherm komen de prachtige beelden overweldigend over. Maar ook de boodschap die de filmmaker uitspreekt komt luid en duidelijk binnen. De cijfers van teloorgang van soorten en habitats zijn erg verontrustend. De beelden die hij erbij zet vertellen meer dan duizend woorden en feiten. Zoals een van de andere bezoekers zei: ‘kippenvel’. Toch is uiteindelijk zijn boodschap vol hoop. Op voorwaarde dat wij in actie komen.

Urgentie gevoeld
Een aantal keren schreef ik al over het internationale besef dat biodiversiteit echt veel groter moet zijn om ons het leven op aarde mogelijk te houden. Zo is er het VN-akkoord van december 2022, waarin staat dat in 2030 30% van de aarde voor natuur beschermd gebied moet zijn. En in de film wordt aangehaald dat dergelijke plekken inderdaad mooi effect hebben op de soortenrijkdom van dieren en planten die daar leven. Juist die rijkdom, die pracht van de natuur, zet mij aan tot actie. Het doet mij beseffen dat ik daar onderdeel van ben. Die veelheid van uiteenlopende grote en kleine organismen vormt een stevig weefsel. Nu is dat weefsel aan het afbrokkelen omdat veel soorten uitsterven. En juist de andere bedreigingen (hogere temperaturen, droogte/hitte/waterovervloed, slechte lucht- en waterkwaliteit, bevolkingsdruk) vragen om een sterker en meer flexibeler ecosysteem. Aan de slag dus, met woord en daad.
In mijn bijdrage van maart 2022 schreef ik al wat je zelf kunt doen: Kies er zelf voor om natuurorganisaties financieel en metterdaad te ondersteunen. Maak je eigen omgeving groen. Maar dan wel ecologisch verantwoord! Het is belangrijk om biologisch plantgoed en zaden en biologisch voedsel te kopen. Zet een boom op.