Creatief met innovatie

      Reacties uitgeschakeld voor Creatief met innovatie

Esther van den Bor

Mensen zijn creatief
Passie en bewustzijn maken mensen inventief. De aflevering van Tegenlicht Future Fashion (9-12-2018) liet vijf kledingpioniers aan het woord die kleren maken van weggegooid plastic of van kastanjes. Of uitgaan van hergebruik of 3D printen. Het maken van kleding moet en kan anders. Soms is ook frustratie een bron van inspiratie. Wat te denken van de architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer die in Rotterdam op plekken met de meeste luchtvervuiling fijn stof verzamelden en daar glazuur van maakten. Hoe meer vervuiling hoe donkerder de neerslag en hoe donkerder de kleur van het glazuur op hun porseleinen servies. Of de Gumshoe in Amsterdam. Een sneaker gemaakt van uitgespuugd kauwgum, als aanklacht tegen de 1.5 miljoen kilo kauwgom op straat (alleen al in Amsterdam!) en dat zo’n stukje wel twintig tot vijfentwintig jaar nodig heeft om te vergaan. Kauwgum verwijderen van de straten kost gemeenten miljoenen euro’s.

Problemen oplossen
Luchtkwaliteit verbeteren in woningen kan met behulp van gordijnen van Ikea. Door fotokatalyse kunnen verontreinigende stoffen afgebroken worden. Interface verkoopt tapijt dat CO2 kan opslaan. En het bedrijf Thoms Aviation maakt onder andere grote vliegtuigen schoon zonder water.

Zo maar enkele voorbeelden van bijzondere producten die door intensief onderzoek en vooral veel lef en passie worden gemaakt. Wanneer we goed kijken kan er zo veel meer dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt. Compleet anders kijken naar afval en grondstoffen levert grappige en vooral knappe resultaten op. Soms gaat het vooral om bewustwording. Maar vaak komen de producten zelf of de productiemethoden op de markt en dan blijkt weer dat prachtige creativiteit ons leven mooi maakt.