Je huis isoleren geeft comfort

      Reacties uitgeschakeld voor Je huis isoleren geeft comfort

Esther van den Bor

Een warme jas
Wanneer het waait of regent of het is koud dan trek je een warme jas aan. Je huis is als een jas die je behaaglijk om je heen houdt wanneer je binnen zit. Maar is die jas nog wel heel? Sluit hij wel goed aan en is hij wel met de tijd meegegaan.

Een huis dat niet tocht en gemakkelijk warm te houden is voelt comfortabel aan. Het isoleren van je huis kan op verschillende manieren. De meest simpele is het dichten van kieren. Die zitten bij ramen en deuren, maar ook het luik naar de kruipruimte en de brievenbus die zo maar de wind en de kou doorlaat. De buitenmuur kan een enkele muur zijn, of wanneer er isolatiemateriaal is kan dat na vele jaren minder van kwaliteit worden en minder effectief zijn. De vloer van je woning kan geïsoleerd worden, het dak, de ramen en de buitendeur(en).  Wonen in een goed geïsoleerd huis voelt prettig. Bijkomend voordeel is dat je minder energie nodig hebt om de kou buiten te houden én in de zomer de warmte.

Hoe dan?
Liefst met een aantal huizen in je buurt tegelijkertijd. Dan kan de aannemer veel goedkoper werken. Maar wanneer je een eigen plan maakt kun je hulp vragen bij elke isolatiespecialist. De site van Milieu centraal geeft onafhankelijke informatie. Daar vind je ook alle subsidies die er op dit moment zijn. De moeite waard en vraag vooral bij je eigen gemeente wat die voor je kunnen doen in financieel opzicht. Bij diverse banken kun je inmiddels ook een groene lening afsluiten:

Afgelopen week was ik op bezoek bij mensen die hun keuzes maakten met extra veel oog voor gezond en behaaglijk wonen. Zij kozen voor natuurlijke materialen en een open ventilatie tussen binnen en buiten. Geen beton, geen gips maar leem en houtvezelplaten. Hun adviseur was de groene bouwmaterialenwinkel.

Moeilijk om al die aanbieders te vergelijken en te kiezen met wie je in zee moet gaan. Ja! Maar het levert ook wel veel op. Isoleren is bovendien wat er in ieder geval moet gebeuren in de nabije toekomst. Wanneer je het samen doet wordt het ook nog leuker.