Klimaataandacht

      Reacties uitgeschakeld voor Klimaataandacht

Esther van den Bor

Wereldwijd aandacht
De wereldconferentie over het klimaat vindt in Glasgow plaats, van 31 oktober tot 12 november. De 26e keer ( ! ) dat regeringsleiders praten over wat er feitelijk moet gebeuren om de wereld leefbaar te houden. Om te bevestigen dat verandering in leefstijl voor de rijke wereld nodig is, maar dat arme landen in die verandering meegenomen en (financieel) geholpen moeten worden. Concrete stappen – een omwenteling. Want meer dan 2 graden opwarming heeft zeer zware gevolgen voor onze hele aarde. Het kantelpunt waarop de opwarming plus een aantal andere ontwrichtingen amper meer zijn te beheersen, lijkt in 2030 te liggen. Tijd voor actie.

Doe mee in Nederland
SDG Nederland voerde actie op 24 en 25 september. De Sustainable Development Goals geven richting aan wat we moeten bijstellen en in welke mate. Grootouders voor het klimaat organiseren pleinmanifestaties, lessen op scholen en veel meer waar iedereen aan mee kan doen. Want stellen ze: “Wij gunnen onze kleinkinderen een leefbare wereld. Daarom roepen wij overheid, bedrijfsleven en burgers op om het klimaatprobleem voortvarend aan te pakken.”
De jongeren zijn eveneens georganiseerd en vragen organisaties en burgers om in actie te komen en keuzes te maken om de klimaatcrisis concreet aan te pakken. Urgenda organiseert opnieuw een wandeltocht tussen Groningen en Glasgow. Om met velen vlak bij jou en mij te komen en te praten over wat ieder van ons zelf kan doen en waar we elkaar en de overheden bij nodig hebben. Er is dus heel veel aandacht voor de veranderingen van het klimaat. Zie ook de websites van 350.org en gofossilfree.org en vele andere organisaties die allemaal ‘iets doen’. Laat het niet bij woorden en bewustwording blijven. Neem je verantwoordelijkheid en doe actief mee. Er zijn vele manieren om veel minder CO2 uit te stoten en de opwarming van de aarde te beperken.