De oude Romeinse grens langs de oude Rijn van Katwijk tot Utrecht is Werelderfgoed. Natuurlijk is in 15 eeuwen tijd deze vaarroute volop gebruikt en daarmee een verstedelijkt gebied ontstaan met veel industrie. Juist daarom zijn de paar agrarische polders waar je vanuit de Hoge Rijndijk beide kanten het Groene Hart in kan kijken van landschappelijk belang.
Tegelijkertijd willen de gemeenten gelegen aan dit historische lint hun woonwijken uitbreiden en liefst langs de bestaande verbindingswegen: dus langs de Rijn en de Rijndijk. Dat leidt tot compromissen. Zo ook in Groenendijk. Daar ligt de Westvaartpolder: een laatste plek waar je vanaf de Rijndijk nog beide zijden de polder in kunt kijken. Maar langs de polder loopt de N209 en Hazerswoude Rijndijk wilde graag uitbreiden. Zo’n 10 jaar geleden werd dus besloten om de Westvaartpolder voor de helft te bebouwen met woningen en tegelijkertijd de projectontwikkelaar te verplichten om de andere helft een groene recreatiefunctie te geven.
De nieuwe woonwijk is gerealiseerd in tijden met lage rente en hoge verkoopprijzen. Toch ziet de projectontwikkelaar nu geen kans meer de groene zone tot ontwikkeling te brengen. De bewoners in de directe omgeving maken inmiddels plannen om dan zelf maar aan de slag te gaan. Al snel bleek dat gemeente en provincie al door de knieën zijn gegaan: de bestemming recreatieve groen is van de kaart verdwenen. Een voorbeeld van Hollands polderen of juist de Italiaanse salamitactiek?
De bewoner leggen er zich niet bij neer. Ze hebben inmiddels bureaus benaderd om een plan te ontwikkelen. Uitgangspunt: geen stadspark maar een landschap dat aansluit bij de omgeving: een verbinding tussen dorp en natuur met uitzicht op de Elfenbaan, het natuurgebied langs de N11 dat de Reeuwijkse plassen en Vlietlanden met elkaar verbindt. Een plek voor bloemen, fruit en kruiden, insecten, vlinders, vogels, reptielen, kikkers en kleine zoogdieren. Ontwerp en aanleg kosten geld. De bewoners hopen met crowdfunding de basis te leggen voor dit project. Uw (morele en financiële) steun is hard nodig.