Anders kijken naar grondstoffen

      Reacties uitgeschakeld voor Anders kijken naar grondstoffen

Esther van den Bor

Andere grondstoffen
In deze dagen kan ik weer bijlezen. Daar krijg ik energie van. Ik neem u mee naar een kleine greep uit materialen en producten die een onverwachte grondstof hebben. De meeste bedrijven zijn nog in een beginnend stadium. Maar veelbelovend. Met uw hulp kunnen ze groter worden.

Grassap fabriek Grass2Grit in maart geopend. Bermgras wordt hier gebruikt als grondstof voor strooizout. Bermgras kan ook worden ingezet om papier van te maken, zoals eind vorig jaar bekend werd gemaakt onder de merknaam Veezel.

Papier wordt al langer gemaakt van olifantsgras. Maar kent u papier met als grondstof steen? Al langer door het bedrijf Stone paper. Maar ook het bedrijf Paper on the Rocks, dat het papier produceert van kalksteen van mijnen in Taiwan doet dat en voegt nog meer afvalreductie toe aan het concept.

Op het nieuws zag ik dat Bavaria oud geworden bier bewerkt en er handalcohol van maakt. Dankzij de Coronacrisis zijn de Warenwetvoorschriften even versoepeld zodat zij als bierbrouwerij wel een hoger percentage alcohol mogen produceren. Een bestaande techniek in een nieuw jasje.

Koffiedik kan op dezelfde manier als plantaardige vezels worden omgezet in bioplastics. De nano-vezels die worden verkregen zijn lichter en sterker dan staal.

Uit bagger kunnen mooie stenen voor het aanleggen van straten worden gemaakt. Deze worden getest in de Green Village op de TU Delft.

Lignine, een restproduct uit de papierindustrie, kan worden gebruikt in plaats van petroleum. Door de houtbestanddelen uit lignine te scheiden van andere chemicaliën in een ‘papierraffinaderij’ kan de chemiesector allerhande belangrijke ingrediënten winnen zonder fossiele brandstof te gebruiken. Deze techniek is in Zweden al veel toegepast. Ook de Belgische KU Leuven publiceerde in het blad Science hun bevindingen en zij stellen dat de houtraffinage binnen enkele jaren financieel rendabel is. In Nederland is in 2018 een dergelijke fabriek gestart.

Als laatste las ik over herbruikbare babyluiers van zeewier en eucalyptus.

Heerlijk toch, zoveel creativiteit met oog voor een betere wereld.