Koffiedik

      Reacties uitgeschakeld voor Koffiedik

Esther van den Bor

Innovaties met koffie
Koffie, zo’n heerlijk bakkie troost, we kunnen echt niet zonder. Iedereen ziet natuurlijk ook hoeveel restproduct daarna wordt weggegooid. Dat maakt het tot een prachtig product om onderzoek mee te doen. Met mooie resultaten. Zo hebben onderzoekers van de Japanse Yokohama-universiteit een manier gevonden om koffiedik om te zetten in nanovezels. Deze hebben dezelfde kwaliteit als vezels uit hout of planten. Duurzaam plastic: koffiedik als grondstof voor biobased materiaal (duurzaambedrijfsleven.nl). Een Duitse startup maakt koffieservies van koffiedik. Aangevuld met houtvezels en biobased lijmstof zijn deze zelfs geschikt voor de vaatwasser.

Het bedrijf Sanremo maakt koffiezetapparaten die voor 70% uit koffiegruis bestaan en het Britse bedrijf Re-Re-work maakt meubels en zelfs juwelen van koffiegruis. Koffiedik kan ook gebruikt worden voor het afvangen en binden van methaan, afkomstig van gaswassystemen in koeienstallen. Een duurzaam alternatief voor de meestal gebruikte metalen en chemicaliën. Maar het kan ook in het voer van koeien worden verwerkt, waarmee de methaanproductie van het vee met 30% afneemt.
En natuurlijk kan koffiedik gebruikt worden voor het kweken van oesterzwammen. Er zijn kweeksets voor particulier gebruik, maar op commerciële schaal worden de zwammen op diverse plaatsen gekweekt voor lokale horeca. Het lijkt wel een super-food met spectaculaire eigenschappen. Blijft dat zo?

Hebben we straks nog wel koffie om te drinken?
In Ethiopië bijvoorbeeld, zorgt de stijgende temperatuur er voor dat koffiegebieden ongeschikt worden voor de bekende koffierassen. Dat geldt wereldwijd en het gevolg kan zijn dat in 2050 nog maar de helft van het huidige areaal geschikt is voor de teelt van koffiebonen. De optimale temperatuur is 18 – 22 graden en grillige regenpatronen zijn schadelijk. Hoger gelegen gebieden hebben een beter klimaat bij opwarming van de aarde. Maar er zijn forse investeringen nodig en aangepaste teeltmethoden. Sowieso zijn veel boeren niet meer bereid koffie te telen, omdat ze stelselmatig te weinig betaald krijgen om een gewoon bestaan te hebben. De beursprijzen worden onder invloed van speculaties vastgesteld en die prijs heeft te weinig relatie met de werkelijke kostprijs. Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, pleit Als we zo doorgaan, is er een kans dat koffie, thee, chocola en citrusvruchten zullen verdwijnen | Trouw dan ook voor regulering vanuit de overheid. “Een overheid met lef heeft de macht om bedrijven te verplichten inzage te geven in wat er in hun keten gebeurt. Dan kan een gelijk speelveld ontstaan voor duurzame en minder duurzame bedrijven. Dat kan bijdragen aan een leefbaar inkomen voor boeren, die zo kunnen zorgen voor een hoge kwaliteit van koffie (en cacao, thee enz.) die betaalbaar is voor iedereen.”
U en ik kunnen zelf bijdragen aan een eerlijker inkomen van de koffieboeren. Op de website van de ASN bank staat een handzaam overzicht. Kies voor koffie met een eerlijke prijs. Maak deze kerst een betere kerst, voor iedereen. Het ASN Duurzame Koffie Overzicht – ASN Bank