Natuur als powerbank

      Reacties uitgeschakeld voor Natuur als powerbank

Esther van den Bor

Voor lichaam en geest
Alleen al het zien van groene vegetatie geeft rust. In ziekenhuizen en in bedrijfsgebouwen gebruiken ze die kennis inmiddels volop. Ook de Grieken bouwden ziekenhuizen in een groene omgeving.

Agnes van den Berg was tien jaar buitengewoon hoogleraar bij de universiteit van Groningen en zij deed veel onderzoek naar natuur en gezondheid. INV had in 2013 al een feitenverzameling over gezondheid en buiten zijn en heeft nu een dossier over mentale gezondheid samengesteld. De Wageningen Universiteit legde eveneens een uitgebreid kennisdossier aan.
Toch wordt maar weinig echt gebruik gemaakt van deze kennis van preventieve gezondheidszorg. Er zijn huisartsen die patiënten door verwijzen naar ‘buiten’. Beter dan een pil, met groter en breder effect op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Enkele verzekeraars geven korting wanneer je aantoonbaar naar fitness of speciale wandelingen gaat. Maar ondanks de aantoonbaar positieve affecten zijn er nog maar weinig artsen die niet naar medicijnen grijpen. Terwijl de kosten voor de gezondheidszorg zeer sterk stijgen.

Buiten bewegen in de natuur, gezonde en gevarieerde groenten eten zonder bestrijdingsmiddelen zouden standaard geadviseerd moeten worden. Daarmee worden de huidige welvaartsziekten minder heftig opgebouwd en wordt de behandeling van diverse ziekten effectiever. Laatst kwam ik bovendien nog een ander effect tegen in Optimist magazine, no. 216 van mei/juni 2024. De elektrische kant van de natuur. Door het hele ecosysteem lopen natuurlijke elektrische stromen. Van de zon als bron van positieve protonen en de aarde als plaats met negatieve lading. Met blote voeten op de aarde staan geeft dat we ons lichaam voeden met die negatieve lading, we aarden. Daarmee verbeteren we de bloedsomloop en dat heeft een gunstig effect op onze gezondheid op vele manieren. Die natuurlijke aard-elektriciteit en het groen en actief buiten zijn, zijn voor iedereen beschikbaar. Neem je plaats in de natuur in. Dat kan ook dichtbij en simpel. Maar laten we samen werken aan meer en toegankelijke echte natuur. Dichtbij en wereldwijd.