Plantaardig het nieuwe normaal

      Reacties uitgeschakeld voor Plantaardig het nieuwe normaal

Esther van den Bor

Transitie naar meer plantaardig eiwit
Uit de landbouw- en voedselsector hebben meer dan 200 partijen gezamenlijk een oproep gedaan aan de commissie Landbouw van de Tweede Kamer: Maak “Plantaardig het nieuwe Normaal”. Nu eten wij in Nederland dierlijk-/plantaardig eiwit nog in een verhouding van 60/40. Dat zou in de komende jaren omgebogen moeten worden naar een verhouding van 40/60. Met een meer plantaardig voedingspatroon komen chronische ziekten als hartkwalen, diabetes en kanker minder vaak voor. Ook een meer duurzame ontwikkeling kan versnellen wanneer we de dierenindustrie verkleinen. Plantaardige alternatieven hebben een grote economische waarde en de nadelen van de bio-industrie zijn groot op gebieden van onder andere CO2- en stikstof emissies, biodiversiteit, gezondheidsrisico’s van op mens over te dragen dierziektes. Het aangeboden 10 punten plan, geeft sturing aan de manier waarop deze eiwit transitie kan worden bevorderd.

We willen wel, maar hoe dan?
Onderzoek toont aan dat vrijwel iedereen wel wil veranderen. De kiloknallers uit de schappen en prijzen die het voor iedereen mogelijk maken gezond te eten.
Maar wie begint en hoe eet je dan. De Transitie Coalitie Voedsel houdt zich daarmee bezig. Zij werken samen met heel veel grote partijen. Een andere initiatief zoals de Nationale week zonder vlees (en dit jaar ook zonder zuivel) geeft al vijf jaar aandacht aan de plantaardige alternatieven die te koop zijn bij detailhandel, supermarkten, horeca. Een grote groep diëtisten ondersteunt de Schijf for Life.
We weten dat het nodig is om de voedselomgeving in de winkels, bij station en in kantines te veranderen. Daar hebben we de boeren en de voedingsindustrie bij nodig. Help onze agrariërs te veranderen naar multifunctioneel, integraal en circulair. Biedt als overheid visie en ondersteuning. En consument: kijk eens in de schappen van de winkel naar alternatieve eiwitten. Zoek op internet naar de recepten en probeer eens een of meer dagen anders en toekomstbestendig te eten. Echt smakelijk eten!