Voedsel en prijzen

      Reacties uitgeschakeld voor Voedsel en prijzen

Esther van den Bor

Voedsel van nu
Met de voedseltuin die ik met veel vrijwilligers in Bodegraven heb opgezet, de Hortus Populus, is mijn interesse voor gezonde voeding toegenomen. Wat is gezond eten, wat kost dat, waarom eten we zo slecht? Kinderen weten al lang niet meer hoe spruiten groeien, waar de melk vandaan komt en dat veel van wat ons als eten wordt aangeboden eigenlijk slecht voor ons lichaam is.

Laatst keek ik naar de uitzending van Pointer (3 februari 2023) en hoorde wat de meeste kinderen in hun lunchtrommel mee naar school nemen. Er werd ook over de ongelijkheid tussen de kinderen gesproken, die op zo’n moment triestmakend zichtbaar is. Maar mij schokte vooral wat de ze dan meekregen. Veel witbrood en veel zoet beleg. Veel koek en zoete drankjes. Een slechte zaak wanneer we de kosten voor gezondheidszorg willen verminderen. Suiker en weinig vezels zijn bekende dikmakers, ziekmakers ook en kinderen kunnen zo niet gezond opgroeien. We kopen vooral industrieel bewerkt voedsel. Aangepast aan onze optimale smaakbeleving, maar niet aan onze lichamelijke behoeften.

Wanneer we de landbouw willen hervormen en boeren een toekomst willen geven zonder de kwaliteit van onze bodem, dieren en natuur en eigen gezondheid te schaden, moeten we alle spelers in het voedselspeelveld veranderen.

Transparant en eerlijk
De boer krijgt nu voor biologische producten iets meer betaald dan voor de nu gangbare landbouwproducten. Terwijl de supermarkten vaak veel hogere prijzen vragen voor de biologische producten. Bioboeren zochten het uit voor conserven. Foodwatch signaleert de macht van de grote supermarkten en van de speculanten en wij weten allemaal dat de kosten van de schade aan de natuur en het milieu vrijwel niet worden doorberekend aan het eindproduct. Ook de boer krijgt te weinig betaald voor het werk dat hij levert. En onze welvaartsziekten zijn duidelijk zichtbaar.

Op veel plaatsen wordt getoond dat het anders kan. Maar veel “opvoeden” is nodig. In de Krimpenerwaard bijvoorbeeld pakken ze dat aan. Een mooi voorbeeld.
Maar lees in elke Groene Flits ook eens het artikel over een van de Groene Hart streekproducten. Wat je van dichtbij haalt is lekker!