Esther van den Bor
Corona en klimaat
Denkers over de hele wereld gebruiken deze tijd van crisis-in-een-stroomversnelling om te analyseren wat er aan de hand is. Denken na over hoe we de lessen die we nu leren kunnen gebruiken om de wereld beter te maken. Een zeer kleine selectie
– Yale Environment 360;
– Duurzaambedrijfsleven;
– Globalinfo.
Er zijn parallellen tussen de huidige Corona pandemie en de klimaatcrisis. Beide crises zijn exponentieel toenemend in hun effect. De tijdschaal is anders. Bij Covid-19 is de ravage te merken binnen een paar weken, bij de klimaatcrisis zijn de effecten in (vele) jaren te meten. Maar deze zijn net zo maatschappelijk ontwrichtend (voedselproductie aangetast, extreme droogte/wind/regen, andere ziekten etc.).
En wij zijn maar moeizaam in staat de gevolgen te managen. Voor beide geldt: Wanneer je wacht tot de gevolgen zichtbaar zijn geworden, dan is het te laat om de aanval te stoppen. Daarom moeten we nu de wereld stil staat voorbereiden op blijvende en fundamentele verandering. Het is belangrijk te begrijpen dat deze crisis niet los te zien is van de al bekende weeffouten in het huidige systeem. We moeten onze lessen trekken en de kans grijpen om radicale verandering in gang te zetten.
Opdracht voor ieder persoonlijk
Niet wachten tot de overheid, je baas, de omgeving verandert. Wanneer iedereen op aarde één fundamentele vernieuwende weg inslaat, verandert er enorm veel.
Ga bij jezelf na wat je eigenlijk wel een positief bijeffect vindt van de huidige situatie. Wat mis je eigenlijk minder dan je had verwacht. Wat is echt belangrijk en hoe koester je dat. Hoe is jouw levensgeluk ten opzichte van dat van anderen – wereld wijd gezien. Welke bijdrage aan een verbeterd leven kun jij zelf doen.
Thema’s zijn wel duidelijk: wat verdien je aan inkomen en hoeveel tijd houd je over om er van te genieten; hoeveel afval produceer je; wat eet je; welke spullen heb je echt nodig; wie zijn je naasten; wat kun je doen om hun leven meer glans te geven. Wordt denker zodat je straks meer kunt doen om de toekomst te behouden.