Veranderen

      Reacties uitgeschakeld voor Veranderen

Esther van den Bor

Verslavend en bedwelmend
Tussen Kerst en Nieuwjaar heb ik een week lang ‘niets’ gedaan. Om los te komen van de drukte die ik mezelf opleg. Aandacht geven aan mezelf en om te resetten. Erg fijn en nodig ook wel, maar ik merk dat niets doen verslavend is. Net als bij luxe en gemak ‘wil je niet meer terug’ naar meer inspanning en moeite doen. Het is ook drogerend. Je zit in je eigen bubbel en voelt steeds minder van wat er om je heen gebeurt. Je voelt en ziet minder van wat mensen om je heen beleven. Van mensen die niet de luxe hebben of in de omstandigheid zijn om vrijaf te nemen of in gemak de dagen door te brengen. Thuis merk je niets van armoede, klimaatverandering, oorlog. Je zit vast in een veel lagere versnelling van Leven, met maar weinig echte betrokkenheid. Guido Weijers sprak in zijn Oudejaarsconference over de verslaving van het vele gebruik van social media en de algoritmes waardoor je bovendien steeds verder in je eigen hokje terecht komt. Dat lijkt wel overeenkomend met wat ik beschrijf.

Anders
Dat moet anders wanneer we een leefbare aarde willen behouden. Wij moeten de koersverandering naar een duurzame wereld en duurzame, eerlijke samenleving zelf op gang brengen en houden. Opstaan en aan het werk. Samen met anderen. Als mensen die deel uitmaken van de natuur.
In de Bijbel staat al dat wij in het zweet ons aanschijns ons brood moeten verdienen. Dan maken we geen misbruik van andere mensen die voor ons het werk moeten doen, dan respecteren we wat de natuur voortbrengt, dan leven we met de hoogten en de diepten van een volwaardig Leven. Moeilijk, maar wel met veel voldoening en betrokkenheid. Wanneer we met veel mensen samen een duurzamer nieuw jaar wensen en daaraan werken, dan gaat dat lukken! Ieder met een eigen inbreng die bijdraagt aan een prachtig geheel. Dan wordt mijn Nieuwjaarswens werkelijkheid.