Eten met de natuur mee

      Reacties uitgeschakeld voor Eten met de natuur mee

Esther van den Bor

Seizoenen
Tegenwoordig eten we waar we zin in hebben. We bedenken wat en in de supermarkten zijn die producten ook altijd wel te koop. Soms ingemaakt in een potje, maar vrijwel altijd ook vers. Want wanneer het in eigen land niet groeit, dan kopen we het wel van ver weg.
Er zijn meerdere redenen aan te dragen om daar van af te stappen. Uit milieu overwegingen natuurlijk. Want van ver weg aangeleverd, betekent dat er vele voedselkilometers worden afgelegd. Of dat er kassen verwarmd worden. Controle op gebruik van bestrijdingsmiddelen, arbeidsomstandigheden en milieubeschermende productieomstandigheden zijn moeilijker uit te voeren. Door de officiële instanties wordt geruststellend geschreven, maar door anderen zoals PAN Nederland (Pesticide Action Network Netherlands) en anderen worden toch veel overschrijdingen van ernstige aard gesignaleerd.
Maar ook de onderzoekers van waarde van voedsel stellen dat groenten van het seizoen bijdragen aan de noodzakelijke voeding die wij in die periode nodig hebben. Koolsoorten in de winter verwarmen ons lichaam, terwijl in de zomergroenten veel stoffen zitten die de vitamine- en vochtregulatie in ons lichaam verbeteren.

Moestuin en wild
Eten uit eigen moestuin of van lokale groentetelers is dus echt verstandig. De voedselbossen zullen dan ook zeker hun plek in ons productiesysteem veroveren. Wildplukken op eigen houtje is eigenlijk verboden. Maar toch kan het vooral dichtbij huis wel een mooie aanvulling geven op een gezonder menu. Houd een aantal gedragsregels in de gaten en kijk vooral op deze sites van Wildplukken en Outdooronly – Wildplukken Nederland.
Laat je meenemen, ook door de initiatiefnemers van 52 weken duurzaam. Zij dagen iedereen ook voor deze actie uit als element van een duurzamer leefpatroon.